Plantenwerkgroep (SJOC)
Het hele jaar door zijn er planten te vinden. Vroeg in het voorjaar zijn de eerste sneeuwklokjes al te zien en steeds meer bloemen komen daarbij. In Limburg staan de kalkgraslanden ´s zomers vol met zonneroosjes en sleutelbloemen. Ook scoren we zomers zonnedauw, een vleesetend plantje, langs de Drentse Aa. In de herfst vind je overal paddenstoelen en zelfs in de winter is er van alles te vinden, zoals mossen en korstmossen. Je kunt het hele jaar door met de plantenwerkgroep op excursie! Zin om alles te leren over planten? Ga mee!
De Sjoc is de plantenwerkgroep van de NJN, een natuurvereniging voor en door jongeren tussen de 12 en 25 jaar. Bij deze werkgroep kun je terecht als je interesse hebt in planten, paddenstoelen, bomen, mossen of korstmossen en je deze in de natuur wilt bestuderen. De Sjoc organiseert excursies en kampen over deze soortengroepen. Iedereen van 12-25 jaar met interesse hierin is van harte welkom, ook mensen die nog geen lid zijn van de NJN. Kijk op de kalender welke activiteiten er op dit moment worden georganiseerd!
Op deze pagina kun je foto’s bekijken van afgelopen activiteiten, een aantal interessante documenten vinden, zoals determinatietabellen, en ook oude uitgaves van Kruipnieuws (tijdschrift van de Sjoc) downloaden.
Lid of donateur worden?
Lid worden van de Sjoc kan voor slechts €4,00 per jaar! Je moet wel al lid zijn van de NJN. Je hoeft geen lid te zijn van de Sjoc om mee te mogen maar als je lid bent krijg je wel 4x per jaar het tijdschrift van de Sjoc, het kruipnieuws.
Te oud voor de Sjoc? Word dan donateur en ontvang het Kruipnieuws!
Lid of donateur worden kan via het contactformulier onder ‘contact’.
De Sjoc heeft een Facebookgroep. Word dus allemaal lid van deze groep en plaats er foto’s, verslagen, aankondigingen e.d.
Geschiedenis
De Sjoc(groep) bestond in 2012 al 75 jaar! Naar aanleiding van dit jubileum hebben we veel uitgezocht over de geschiedenis van de Sjoc. Artikelen hierover zijn verschenen in een speciaal jubileumnummer van Kruipnieuws. Omdat we het nummer niet te lang wilden maken hebben we enkele interessante documenten niet opgenomen, maar op deze website geplaatst.
Wie zin heeft de geschiedenis van de Sjoc verder uit te pluizen kan naar het bestuurlijke NJN-archief (in het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis te Amsterdam, IISG; bestuurlijke documenten tot 1984) en naar de bibliotheek van de Sjoc bij Max thuis in Wageningen, waar het Kruipnieuwsarchief is gehuisvest. Er zijn trouwens ook andere bibliotheken die een Kruipnieuwsarchief hebben, bijvoorbeeld die van Wageningen Universiteit (tot 1992) en die van Natuurmonumenten.
Mocht er belangrijke informatie ontbreken of mochten er gegevens op deze site staan die niet kloppen, laat het ons dan weten.
hieronder kunt u een aantal documenten lezen over de geschiedenis en oprichting van de Sjoc.
Geschiedenis van de Sjoc
1937 aankondiging oprichting_0
1937 eerste brief aan nieuwe leden_0
Bibliotheek
De Sjocbieb (bibliotheek) bevindt zich grotendeels in Naturalis te Leiden. De meest gebruikte boeken (waaronder de onderstaande) bevinden zich in Nijmegen. Boeken mogen altijd worden geleend: neem hiervoor contact op met Titus!
Hier is een lijst met alle boeken van de Sjoc, hier is ook te zien welke boeken er in Leiden zijn en welke bij Titus:
Aanraders voor in de winter:
- Winterflora bomen en struiken. Determinatietabel waarmee je in de winter houtige planten kunt determineren aan de hand van veel verschillende kenmerken, zoals knoppen, schors, vruchten, doorns en takken.
- Veldgids Korstmossen: Met goed beschrijven en foto’s van bijna alle Nederlandse soorten.
- Veldgids korstmossen van duin, heide en stuifzand: Hierin staan bijna alle korstmossen die op de grond groeien uitgebreid beschreven, vooral alle grotere soorten zoals Cladonia’s en Peltigera’s. Voor deze twee geslachten zijn er ook goede sleutels opgenomen.
- Fotogids mossen: Een gids met goede foto’s en handige beschrijvingen, waarin duidelijk staat welke kenmerken er in het veld te herkennen zijn en welke met een binoculair.
- Een binoculair. Hiermee kun je organismen zoals mossen, paddenstoelen, moeilijke planten of kleine beestjes op naam brengen. De vergroting is 20x, er zit ook verlichting en prepareergereedschap bij.
- Loepjes (15x)
Aanraders om eens te lenen:
- Nederlandse Oecologische Flora. Deel 1 t/m 5. Hierin staat voor iedere inheemse plantensoort beschreven onder welke omstandigheden deze voorkomt en wat de interacties met andere soorten zijn.
- Bloemengids van Natuurmonumenten. Hiermee kun je gemakkelijk bloemen op naam brengen, ook als je nog niet veel verstand van planten hebt.
- Veldgids Plantengemeenschappen. Hiermee kun je bepalen tot welke plantengemeenschap een vegetatie behoord en bovendien bevat dit boek goede, beknopte informatie over de ecologie van die plantengemeenschappen.
- Flora Vegetativa. Vegetatieve flora van Zwitserland. In het Duits, maar ook bruikbaar voor mensen die niet goed zijn in Duits, bevat veel afbeeldingen. Samen met “The vegetative key to the British flora” waarschijnlijk de meest geschikte vegetatieve flora voor Nederland, aangezien er geen Nederlandse bestaat.
- Winterflora bomen en struiken. Determinatietabel waarmee je in de winter houtige planten kunt determineren aan de hand van veel verschillende kenmerken, zoals knoppen, schors, vruchten, doorns en takken.
- Heukels’ flora van Nederland. Dit is de bekendste en meest professionele Nederlandse flora. Het betreft een oud exemplaar van Max, dat versleten maar nog goed bruikbaar is.
- Flora van België, Luxemburg en Noord-Frankrijk
- Flora Helvetica. Voor op vakantie in Zwitserland of andere gebieden in de Alpen.
- Varentabel
- Basisboek Paddenstoelen. Goede inleiding over paddenstoelen en hoe je ze kunt bestuderen, ook determinatietabellen voor 500 algemene soorten.
- Paddestoelen en schimmels van West-Europa (‘de stoeptegel’). Een groot boek met goede plaatjes van >900 soorten paddenstoelen, vooral de soorten met een steel en een hoed komen uitgebreid aan bod.
- Paddestoelen encyclopedie. Met een goede inleiding en 750 soorten, bevat meer soorten die niet de klassieke hoed-met-steel vorm hebben dan het bovenstaande boek.
Nieuwe aanwinsten:
- Veldgids Nederlandse Flora, een alternatief voor de Heukels, hij zou goed bruikbaar moeten zijn voor beginners.
- Veldgids Water- en oeverplanten, met determinatiesleutels, foto’s en tekeningen.
- Veldgids Korstmossen van duin, heide en stuifzand. Over 65 grondbewonende soorten, met veel foto’s, afbeeldingen en determinatietabellen voor Cladonia en Peltigera.
- Veldgids Korstmossen. Met alle Nederlandse soorten, goede soortbeschrijvingen en foto’s.
- Fotogids mossen. Met prachtige foto’s en goede tekstjes met handige kenmerken om ze in het veld te kunnen herkennen. Verwerk wel de errata, zie http://www.blwg.nl/mossen/winkel/Errata_Fotos_Fotogids_Mossen.pdf.
- Een binoculair
- 5 loepjes 15x vergroting
Het Sjoc-lied
Met mijn flora in mijn handen en mijn loepje om mijn nek
Ben ik op zoek naar plantjes ze verklaren me voor gek
Ik heb niemand daar bij nodig, plantjes staan vooraan
Helaas zag ik die kilometers brandnetels niet staan.
Refrein:
Want ik had niets in de gaten, ik zag een plantje staan
Kijk me nu een sjoccend door het leven gaan
Of het nu op het spoor staat, een berg of naast de fiets
Ik ren naar ieder plantje en verder zie ik niets.
We reden van de helling en we gingen snel vooruit
Ik remde voor een plantje en de rest die gleed toen uit
Er lagen lichaamsdelen van een man of tien
Maar ik had mijn scoor van die dag weer gezien!
Refrein
Op het randje van de afgrond zag ik mooie plantjes staan
Het leek wel wolverlei dus ik ging er achteraan
Dat is toch echt een scoor, zoals je zelden ziet
Tweedimesionaal als een hamster zag ik de afgrond niet.
Refrein
Terug uit het ziekenhuis reed ik langs ’t spoor
Ertussen stonden plantjes dus ik draaide meteen door
Een donderend geraas – de trein reed me van kant
M’n coma is niet erg nu kan ik leven als een plant!
Refrein
Foto’s
Wil je foto’s van activiteiten zien, deze zijn gemaakt door leden van de Sjoc:
Zomerkamp in de Allier
korstmossenkamp
jubileum, Sjoc 75 jaar!
Contact
Voorzitters: Elske Kloen en Cathalijn Konijnenberg
Vice-voorzitter: Titus van den Berg
Ping: Brechtje van Amstel
Kruipnieuwsredace: Floor Didden
Websec: Titus van den Berg
Bieb: Titus van den Berg
Andere werkgroepen
De NJN heeft ook nog andere werkgroepen die zich bezig houden met allerlei onderwerpen in de natuur. hier vind je meer informatie over de andere werkgroepen.