Oost-Nederland

Drenthe/Meinweg I (Zoogdieren)

za. 12 jul t/m di. 22 jul

Op dit moment heeft de zoogdierenwerkgroep (ZWG) twee zomerkamp (zoka) mogelijkheden openstaan. We gaan zoogdieren kijken in Drenthe of in de Meinweg. Op zomerkamp kijken we naar alles wat we interessant vinden, van planten tot zoogdieren. We doen mee met een onderzoek van de zoogdiervereniging, onze gegevens worden dus gebruikt voor de wetenschap! We onderzoeken met name waar en hoe de verschillende soorten in Nederland leven.

Overdag rusten we of gaan we op kleine excursies. De rest van de tijd verkennen we het gebied en controleren we de life-traps (muizenvallen) op gave vangsten of bekijken we de beelden van cameravallen. Welke spannende zoogdieren zouden er ’s nachts langs gekomen zijn?! Ook op het gebied van planten, insecten en vogels is Nederland prachtig dus ook daar zullen we aandacht aan besteden!

Gebieden

Het Drents-Friese Wold is een natuurgebied op de grens van Drenthe en Friesland. Het is sinds de ijzertijd gevormd door de eeuwenoude esdorpencultuur, waar de dorpjes om het gebied heen hun schapen weidde in het wold en de heide afplagden voor in de potstallen. Tegenwoordig bestaat het gebied uit een afwisseling van bos, heide en stuifzanden.

De Meinweg ligt in midden-Limburg, tegen de Duitse grens ten oosten van Roermond, en is ook een natuurgebied. De Meinweg is geologisch en natuurhistorisch zeer interessant. Nadat in 1962 de aanleg van Staatsmijn Beatrix gestaakt was, heeft de toenmalige minister het gebied als natuurgebied bestempeld. De omliggende dorpen gebruikten delen van het gebied als eikenhakhoutbos, bovendien heeft Staatsbosbeheer voor de aanleg van de mijn veel dennen aangeplant, hierdoor is veel van het hoogveen en de hei in het noorden van het gebied verloren gegaan.

Let op!

Bij het vangen van vleermuizen is het belangrijk om rekening te houden met rabiës (hondsdolheid). Sommige Nederlandse vleermuizen kunnen deze ziekte bij zich dragen en voor mensen is rabiës dodelijk. Daarom zullen alleen deelnemers die gevaccineerd zijn tegen rabiës, en een titerbepaling hebben laten doen om te checken dat ze voldoende antistoffen hebben, vleermuizen hanteren. Een reguliere reisvaccinatie volstaat dus niet. De overige deelnemers kunnen wel helpen bij de rest van de vangactie. Bij twijfel of vragen kan contact opgenomen worden met voorzitterzwg@njn.nl

Tijdens deze kampen wordt je dag-nacht ritme verzet. Wees dus bestand tegen het verzetten van slaap en het actief zijn als je normaal niet actief bent.

Lijkt een zomerkamp van de NJN je leuk, maar heb je meer interesse in een andere werkgroep? Kijk dan eens naar onze andere zomerkampen!

Handige Informatie

Datum en Tijd

12 juli 2025 t/m 22 juli 2025

Contactpersoon

ZWG

Verzameladres

onbekend

Kosten

Normale prijs € 167.50
Leden prijs € 130

Vragen?

Neem contact op met NJN via activiteiten@njn.nl

Bekijk alle kampen van NJN

Ga naar het overzicht waar je kunt kiezen uit alle mogelijkheden die we je dit jaar te bieden hebben.

Ga Naar het overzicht van alle kampen